Auger boring kazısız geçiş seçeneklerinden biridir. Değişik sistemlerle karşılaştırıldığında ötekilerinden çok daha daha önceki bir usuldür. Temel olarak giriş ve çıkış noktalarına açılan çukurların birinden öbürüne yatay olarak açılan tünelin içine boru itilmesiyle uygulanır. Bu usulle genellikle çelik ve beton borular kullanılsa da beton borular kullanımını her geçen gün yitirmekte ve yerini çelik borulara vazgeçmektedir.

Boru sürme/çakma ya da auger boring usulünü kılavuzlanmış guided auger boring ve kılavuzlanmamış unguided auger boring olmak üzere ikiye ayırabiliriz.

Kılavuzlanmamış usul en daha önceki öğrenilen sistemlerden biridir. Öncelikle giriş noktasına aygıtın ve teçhizatların sığabileceği bir şarf açılır. Şaft yeri için bir mani yoksa genellikle makine boyunun 2 katı olarak açılır. Bunun nedeni aygıtın, yeraltına süreceği borunun arda yerleştirilecek olmasıdır. Başka Bir Deyişle diziliş sırası tünel aynası önünden itibaren boru helezonlar içinde, makine ve katlanma duvarı olacak biçimde ayarlanır.

Şaft dışında boruların içerisine yerleştirilen helezonlar boru yer altına sürüldükçe oluşan kazıyı boru süresince içeriden taşır ve cihazın ön tarafında bulunan deşarj boşluğundan çukura atarak biriktirir. Biriken bu kazı konveyörler ile koşul dışına taşınır.

En öndeki helezonun önünde matkap başlığı yer alır. Tabane ilk temas eden teçhizat budur. Aynı zamanda üzerindeki kırıcı ve öğütücü elmaslar sayesinde tabanı parçalar ve borunun ilerleyebilmesi için boşluk yaratır. Öğütülen bu taban parçaları bir taraftan helezonlar sayesinde geriye giriş şaftına taşınırken helezonları dışındaki çelik boru bir yandan açılan bu boşluğa sürülür. Bu boru sürme/itme işini şafttaki aygıta bağlı çalışan pistonlar gerçekleştirir.

Her projede uygulanan itme gücü sürülen borunun çapı ve tabanın yapısına göre farklılık gösterir. Elzem vaziyetlerde boru dışından sürtünmeyi eksiltici, kayganlaştırıcı kimyeviler verilebilir. Alfa Yatay Sondaj 840 ton itme eforuna sahip ekipmaları ile 72” ~1830mm çapa kadar boruları auger boring usulüyle yer altına alabilmektedir.

Boru çapının 2000mm hududunu aşması ile auger boring usulü avantajını kaybetmeye başlar. Bu gidişatta itme pistonları aynı misyonuna devam eder. Ancak kazma ve delme işi bayağı tünel kazılarında olduğu gibi iş cihazları ile yapılır. Bu sayede zaman ve maliyet tasarrufu yapılır.

Rehberlanmış boru sürme usulünde boru hattı daha evvelden apsisleri tanımlanmış bir yörünge süresince tabana sürülür. Bu iş için öncelikle bir rehber matkap yapılır. Sonrasında matkap başlığı, helezonlar ve makine bu rehbere bağlanır. Bu sayede matkabın istenenden değişik bir güzergahta ilerlemesi önlenmiş olur. Rehberlanmış boru sürme imalatları genellikle albenili atık su ve kanalizasyon hatlarında kullanılmaktadır.

Zaman zaman bu stil imalatlar için hiçbir güvenlik tedbiri olmamasına karşın tünel içerisine insan sokarak çalışıldığı öğrenilmektedir. Bu gibi maliyet odaklı! gidişatların mümkün bir meselede karşılaması muhtemel olmamakta ve ne yazık ki emekçi vefatları ile sonuçlanmaktadır. Bu anlamda kanuni olarak çok ağır yaptırımları olan bu uygulamaların son derece çağ dışı ve riskli olduğunu ve hiçbir mazeretin insan yaşamının önüne geçemeyeceğini andırdırmakta fayda vardır.