YATAY SONDAJ TEKNİĞİ
Yatay Sondaj Yöntemi kazı yapılmadan yeraltına boru döşeme metodudur. Özellikle yerleşim alanları ve ulaşım hatlarındaki mecbur akışın sürekliliğinin önemli olduğu mahallerde, açma kapama yöntemi ile yapılması olası olmayan her türlü iletim hattı inşaatında sorunsuz ve ekonomik çözüm sağlayan yatay sondaj tekniğinin farklı uygulama şekilleri bulunmaktadır;

YATAY SONDAJ BORU SÜRME/ÇAKMA
Geniş çaplı çelik boruları helezonlu boru sürme/çakma yöntemi ile hat üzerinde kazı yapmadan yer altına alıyoruz. Açılan şaft içine indirilen makine ve ekipmanlar ile boruları üstten kazı yapmadan giriş ve çıkış noktaları içinde yatay olarak iterek maliyet ve vakit tasarrufu sağlıyor.

YATAY SONDAJ SİSTEM YÖNTEMİ
Yatay Sondaj teknolojisinin en hızlı ve modern çalışma şekli olan yönlendirilebilir yatay sondaj yöntemi , karayolu , demiryolu ,içme suyu , kanalizasyon , komünikasyon hatları elektrik hatları ,telekominikasyon , şehirlerin yer altı planlamaları vb. çalışmalarda kullanılan en yaygın ve rahat yöntemdir.Bu yöntemin güzelliği şehir yaşamını , trafiği , çevreyi negatif yönde etkileyecek bir konum yoktur. Gayet sessiz ve sakin bir çalışma yapılıp , çevreyi korumuş olan bir yöntemdir.
Bu sistem ile kilometrelerce hatlar çekilebilir. Demiryolu altlarından geçiş , otoyol altlarından geçiş ,şehir merkezlerine pak su hattı , kanalizasyon hattı, doğalgaz hattı , elektrik hatları sathi kazı yapılmadan yapılır. Çevreyi ve yaşam koşullarını etkilemeden hizmet verilir.

Yatay delgi teknolojisinde Boru sürme, boru itme yada boring denilen ilkel yatay delgi metodları yerine kullanılan ve dünyadaki en ileri kazısız geçiş sistemi olan Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Sistemi maliyetlerin yüksek olduğu karayolu, demiryolu ve dere yatağı altından boru ve kablo döşeme çalışmalarında, özellikle şehir içi uygulama projelerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

YATAY SONDAJ TATBİK ALANLARI AŞAĞIDAKİ GİBİDİR. ASFALT yada BETON YOL GEÇİŞLERİ
Demiryolu geçişleri
Havaalanı geçişleri
Göl veya nehir geçişleri
Bina, fabrika, Şantiye geçişleri,
Park yada bahçe geçişleri
Kanal ve kanalet geçişleri
Kaldırım altı geçişlerde

KAYA ZEMİNDE YATAY SONDAJ
Son sistem teknolojiden faydalanarak geliştirilmiş olan Çift Radlı tijlerle, yönlendirilebilir yatay sondaj makinesi ile kaya delme işlemini gerçekleştirir. Sert zeminlerde kullanılan Çift Radlı tijlerle delici uçların sondaj sıvısının yarattığı tazyiklı akım hareketi prensibi ile çalışmaktadır.

Çift Radlı tijler ile kaya delme başlığının yönlendirilebilir yatay sondaj makinelerine uyum sağlayabilme özelliği sayesinde kaya zeminde daha büyük çap ve uzun metrajlarda işler yapabilmektedir.

Yatay Sondaj Sistemini öteki yatay delgi metodlarından ayıran en efsunk özellik toprak altına döşenen boruya yön verilebilmesidir. Geçiş yapılacak güzergahın bir tarafına YYS makinesi kurulur, öteki tarafa ise çekilecek Çelik yada HDP borular serilir. Yüzeye kurulan Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Makinesinden boru tarafına doğru belirlenen güzergahta sonda yardımı ile, kılavuz bir delik açılır. Yönlendirebilir kafanın içine takılan bu sonda sayesinde derinlik, yön, yön, açı, şeklinde biroldukca veri alınabilir. Rehber deliğin açılması aşamasında yumuşak yada sert zeminler için tasarlanmış delici uçlar kullanılır. Makineden gönderilen tijlerin esnekliği sayesinde istenilen derinliğe inilerek belirlenen istikamette yönlendirme işlemi tamamlanır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir